Jämför bostadslån med en
låneförmedlare

Ordna bolån är en av Sveriges nyaste låneförmedlare.

Ränta från :  Från 4,30% – 8,50 %.

Lånegivare som accepterar betalningsanmärkningar

Fler får nej från traditionella långivare. Avslagsanledningarna kan vara allt från anställningsform till ekonomiska förutsättningar. 

Bluestep bank, Marginalen bank, Nordax bank, Svea Ekonomi erbjuder bolån för dig som har en eller fler betalningsanmärkningar.

Bra att tänka på.

Jämför bolån

När det gäller att jämföra bolån och hitta den bästa räntan kan det vara en utmaning att navigera genom alla olika långivare och deras erbjudanden. Det är här en låneförmedlare kan hjälpa dig att hitta rätt. Genom att använda en låneförmedlare kan du spara både tid och pengar genom att få tillgång till flera långivare och deras erbjudanden på ett och samma ställe.

Val av låneförmedlare

Hur väljer man rätt låneförmedlare? Det finns ett antal faktorer att tänka på när du väljer en låneförmedlare. För det första, se till att välja en pålitlig och ansedd låneförmedlare med ett starkt rykte och positiva recensioner från tidigare kunder.

Utbud av lånegivare

Kolla om låneförmedlaren samarbetar med ett brett utbud av långivare. Ju fler långivare de samarbetar med, desto större är chansen att du hittar den bästa bolåneräntan för din ekonomi.

Erbjuder personlig service

Undersök om låneförmedlaren erbjuder personlig rådgivning. Att ha en rådgivare som kan hjälpa dig att förstå dina val och behov kan vara ovärderligt när du letar efter det bästa bolånet.

Ansök

När du har hittat en låneförmedlare som du känner dig bekväm med, är det enkelt att komma igång med att jämföra bolån. Du fyller i dina uppgifter i enkla ansökningsformulär och låneförmedlaren skickar sedan din ansökan till flera långivare för att hitta den bästa räntan för din situation.

Så om du vill hitta den bästa bolåneräntan är det definitivt värt att överväga att använda en låneförmedlare. Tänk på att välja en ansedd låneförmedlare med ett brett utbud av långivare och personlig rådgivning för att hjälpa dig att hitta rätt bolån för dig.

Kreditupplysning

Att ansöka om bolån på egen hand och göra flera kreditupplysningar hos olika långivare kan påverka din kreditvärdighet negativt, eftersom det kan tolkas som att du försöker ta ut flera lån samtidigt. Detta kan göra det svårare för dig att få godkänt för lån i framtiden.

En UC

Genom att använda en låneförmedlare som tar en enda kreditupplysning på dig och sedan skickar vidare din ansökan till flera olika långivare kan du undvika att din kreditvärdighet påverkas negativt. Dessutom kan en låneförmedlare hjälpa dig att hitta det bästa lånealternativet för dig, baserat på din ekonomiska situation och dina behov. Detta kan leda till att du får bättre räntor och villkor på ditt bolån, vilket i sin tur kan leda till att du sparar pengar på lång sikt.

Vad är ett amorteringsunderlag

Ett amorteringsunderlag är ett dokument som visar hur mycket du amorterar på ditt bolån. Det visar även vad för amorteringsvillkor du har på dina lån.

Hur beställer jag ett amorteringsunderlag.

För att få tag på ditt amorteringsunderlag behöver du beställa det från din bank som du har bolånet hos. Olika banker har olika sätt att tillhandahålla sina kunders amorteringsunderlag. Vissa banker erbjuder att du kan generera amorteringsunderlaget själv på deras hemsida, medan andra kan kräva att du kontaktar dem via telefon.

Hur lång tid tar det att få hem Amorteringsunderlaget

Det kan ta 3-7 bank dagar att få hem amorteringsunderlag. Men om du själv kan skapa det så har du det direkt.

Amorteringsunderlag innehåller bland annat

Ett amorteringsunderlag innehåller information om ditt bolån hos din nuvarande bank och beräkningar som banken har gjort för att fastställa dina amorteringsvillkor. Amorteringsunderlaget ger dig insikt i hur mycket du amorterar, både enligt amorteringskravet och eventuell frivillig amortering

Amorteringsunderlag innehåller

  • Värdet på bostaden.
  • När värdet på bostaden fastställdes (år). 
  • Skuld som omfattas av amorteringskravet.
  • Skuld som omfattas av skärpt amorteringskrav.
  • Storleken på din amorteringsgrundande skuld.
  • Skuld som inte omfattas av amorteringskravet.
  • Total amortering på bostaden per månad.

Amorteringsunderlaget ger den nya banken information som dom behöver förhålla sig till.

Äldre än 3-6 månader

Om ditt amorteringsunderlag är äldre än den tid som långivaren accepterar kan du behöva beställa en ny sammanställning från din nuvarande långivare.

Låna pengar med betalningsanmärkning.

Låna med betalningsanmärkning

Att låna med betalningsanmärkning kan vara en utmaning. Betalningsanmärkningar indikerar tidigare betalningsproblem och kan påverka möjligheten att få lån. Många traditionella långivare kan vara restriktiva och neka ansökningar från personer med betalningsanmärkningar.

Det finns dock alternativa lånealternativ för personer med betalningsanmärkningar. Vissa långivare specialiserar sig på att erbjuda lån till personer med mindre perfekt kreditvärdighet. Dessa lån kan dock komma med högre räntor och strängare villkor.

Innan du ansöker om ett lån med betalningsanmärkning är det viktigt att noga överväga om du har möjlighet att återbetala lånet. Att skapa en realistisk budget och utforska andra alternativ, som skuldrådgivning, kan vara klokt för att undvika ytterligare ekonomiska problem.

Möjligheten att  låna

Att låna med betalningsanmärkning kan vara en utmaning då det signalerar tidigare ekonomiska problem. Många traditionella långivare kan vara restriktiva när det gäller att bevilja lån till personer med betalningsanmärkningar. Trots detta finns det möjligheter att hitta långivare som specialiserar sig på att erbjuda lån till personer med mindre perfekt kreditvärdighet.

Alternativt kan det vara fördelaktigt att arbeta på att förbättra kreditvärdigheten innan man ansöker om ett lån. Detta kan göras genom att betala av befintliga skulder och hålla sig till en sund ekonomisk plan.

Vid behov kan man överväga att söka lån med säkerhet, där en tillgång används som säkerhet för lånet. Detta kan öka chansen att få godkännande trots betalningsanmärkningar.

Det är dock viktigt att vara medveten om de högre räntor som kan vara förknippade med lån för personer med betalningsanmärkningar. Att noggrant överväga kostnaderna och jämföra olika lånealternativ är avgörande för att fatta välgrundade beslut och undvika ytterligare ekonomiska svårigheter.

Via låneförmedlare

Att låna via en låneförmedlare kan vara ett alternativ, särskilt för de som har betalningsanmärkningar. Många traditionella långivare kan vara restriktiva när det gäller att låna ut pengar till personer med betalningsanmärkningar. Låneförmedlare har dock ofta ett nätverk av långivare och kan hjälpa individer att hitta lån som passar deras specifika situation.

Det är viktigt att vara medveten om att räntorna kan vara högre för personer med betalningsanmärkningar, och det är därför avgörande att jämföra olika erbjudanden. Låneförmedlare kan underlätta denna process genom att erbjuda flera alternativ att välja mellan.

Innan man ansöker om ett lån via en låneförmedlare bör man dock noga överväga sin ekonomiska situation och försäkra sig om att man kan uppfylla återbetalningsvillkoren. Att låna med betalningsanmärkningar kan vara en utmaning, men med rätt förberedelse och noggrannhet kan det vara möjligt att hitta ett lämpligt lån genom en pålitlig låneförmedlare.

Omförhandla och Jämför

Att omförhandla och jämföra lån kan vara avgörande för personer med betalningsanmärkningar. Genom att förhandla om befintliga lån kan man försöka förbättra villkoren, särskilt om man har hamnat i en situation med betalningsanmärkningar. Att kommunicera öppet med långivaren och föreslå en omstrukturering av avbetalningsplanen kan vara ett steg mot att mildra konsekvenserna av betalningsanmärkningarna.

Jämförelse av olika lånealternativ är också viktigt för att hitta det mest fördelaktiga erbjudandet. Trots betalningsanmärkningar finns det långivare som specialiserar sig på att bevilja lån till personer i liknande situationer. Genom att jämföra räntor och villkor från olika långivare kan man hitta en lösning som passar ens nuvarande ekonomiska läge bäst.

Bra att veta om bolån!

Amorteringsunderlag.

Ett amorteringsunderlag är en sammanställning av information om ett bolån som används för att beräkna amorteringskravet enligt de svenska amorteringsreglerna. Amorteringsunderlaget innehåller uppgifter om lånebeloppet, räntan, amorteringstiden och andra lånerelevanta detaljer. Detta underlag används för att beräkna hur mycket låntagaren måste amortera på sitt lån varje månad för att uppfylla kraven enligt lagstiftningen. Amorteringsunderlaget är ett viktigt dokument för både låntagaren och långivaren och är en del av den svenska regleringen av bolån.

Ränteskillnadsersättning

En ränteskillnadsersättning är en avgift som en långivare kan ta ut om en låntagare väljer att avbryta eller ändra sitt befintliga bolån med en bunden ränta innan bindningstiden har löpt ut. Ränteskillnadsersättningen är avsedd att kompensera långivaren för den förlust av ränteintäkter som uppstår när en låntagare bryter ett bundet lån. Storleken på ränteskillnadsersättningen beror på flera faktorer, såsom lånebelopp, återstående löptid på det bundna lånet och skillnaden mellan den bundna räntan och räntan på den nya låneformen. Det är viktigt att vara medveten om ränteskillnadsersättningen när man överväger att ändra sitt bolån och att räkna ut hur mycket det kan kosta.

Bolåneränta

Bolåneränta är den ränta som en långivare tar ut på ett bolån. Det är den kostnad som låntagaren betalar för att låna pengar för att köpa en bostad. Bolåneräntan kan variera beroende på flera faktorer, såsom storleken på lånet, lånetiden, riskbedömning och låntagarens kreditvärdighet. Det finns olika typer av bolåneräntor, inklusive rörlig ränta, bunden ränta och rak amortering. Låntagaren betalar vanligtvis sin bolåneränta varje månad tillsammans med amorteringen på lånet. En lägre bolåneränta kan innebära lägre kostnader för låntagaren och kan göra det möjligt att betala av lånet snabbare. Därför är det viktigt att jämföra bolåneräntor från olika långivare innan man tar ett bolån.

Rörlig Bolåneränta

En rörlig ränta på ett bolån innebär att räntan kan ändras under lånetiden, vanligtvis i takt med förändringar på räntemarknaden. Det innebär att räntan kan både stiga och sjunka under lånetiden och påverka storleken på låntagarens månatliga betalningar. Rörlig ränta ger vanligtvis lägre räntor än bunden ränta, men det innebär också en större osäkerhet för låntagaren gällande framtida betalningar.

Bunden Bolåneränta

En bunden ränta på ett bolån innebär att räntan är fast under en bestämd period, oftast mellan 1 och 10 år. Under denna period påverkar inte ränteförändringar på marknaden räntan på lånet. Efter bundningstidens slut övergår lånet vanligtvis till rörlig ränta. En bunden ränta ger låntagaren en större förutsägbarhet om lånekostnader och betalningar under bundningsperioden, men det innebär också högre räntor än rörlig ränta.

Flytta bolån

När du ska byta bank för att få en bättre ränta eller förbättra din ekonomi!

Det finns många anledningar för att flytta ett bolån till en annan lånegivare. Bolån är en stor kostnad för många hushåll. Det kan kosta ett hushåll flera tusen varje månad i räntekostnader och därför är det viktigt som bolånetagare att se över ens möjligheter till en bättre ränta.

Bolåneräntan har varierat för många under en lång tid. Än idag finns det personer som är trogna till sina bank men ändå får en listränta. Listräntan är den räntan bankerna skyltar med. Ett bra sätt att veta om din bolåneränta ligger bra till är att jämföra bankens sittränta. Ligger du under snitträntan är det bra men om du ligger över snitträntan så är det dax att byta bolåne givare.

Om din bank inte vill möta dig så finns det en annan aktör som vill.  Har du fått signaler från din bank att dina lån är för små eller att din bostad inte är tillräcklig värd. Då är det dax att se över dina alternativ.

En av anledningarna är att se över sin bolåneränta för att betala mer i amortering. Om du får ner räntan med 500-1000 kr i månaden kan man välja att lägga dom pengar på att amortera på sina lån. Det är en bra investering att få ner dina skulder.

Banker och lånegivare tävlar om att nå dig först för att få dig att ta deras erbjudanden, Vissa banker lokar med ditt kund engagemang och andra erbjuder bara en bättre ränta som baseras på storleken på lånet eller värdet på objektet

Bolåne och Privatlån kan dansa rätt bra ihop. Många Svenskar sitter på 1-4 privatlån med olika räntor och avgifter. En ränta är en avgift och amortering är vad som påverkar att skulden går ner. Samla dina privatlån  genom att använda utrymmet i din bostad för att lösa dessa privatlån som du får ett lån men även en mindre avgift varje månad.

Det är inte svårt att flytta ditt bolån. Ett bolån har aldrig varit så enkelt att flytta än vad det var för 15 år sedan. Den nya bolåne givare sköter hela flytten av bolånet och det ända du behöver gör är att säkerställa att autogiro är korrekt.

Att flytta ett rörligt bolån kostar ingenting men när du flyttar bundna lån kan du behöva betala ränteskillnadsersättning till din nuvarande bank.

Genom en sänkt ränta i samband med flytten kan det ofta löna sig att flytta det bundna lånet – trots ränteskillnadsersättning.

Äger du en bostadsrätt kan en denotation avgift tillkomma. Det är en administrativ avgift din bostadsrättsföreningar eller förvaltare tar ut för att noter att den nya banken är den nya pantsättaren av din bostadsrätt. Beloppet kan vara mellan 200 kr till 600 kr. Du kan hitta information via din bostadsrättsförening eller dom som förvaltar din bostadsrättsförening.

Köpa ny bostad

Bra saker att tänka på när du ska köpa en bostad!

Olika banker räknar på olika sätt med dom flesta banker räknar 5 gånger sin årsinkomst. 

Exempel.

årslön 320 000 kr/år lön x 5 = 1 600 000kr med förutsättningar att du inte har några blancolån eller krediter som på värkar din kreditvärdighet.

Har du kreditkorts skulder eller Privatlån så kan lånebeloppet för bostadslån bli mindre än 5 gånger sin årsinkomst.

Därför är det viktigt att ta kontakt med en lånegivare som kan utfärdar ett lånelöfte för att diskutera hur mycket du kan få i bolån.

När ni/du ska köper en bostad så behöver ni/du en kontantinsats. Ni behöver skaffa fram minst 15% av köpeskillingen.

 

Obs!

Privatlånet påverkar även din förmåga att låna mer pengar för att finansiera din bostad. Kolla med din bank så du vet vad för utrymme du har att jobba med.

Att få lagfart kostar 1,5 procent av antingen köpeskillingen eller taxeringsvärdet (det värde som är högst) i stämpelskatt. Sätter du din fastighet som säkerhet för ett lån görs en inteckning i fastigheten. Pantbrevet är ett bevis på inteckningen. Pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt.

Exempel.

Pantbrev.

Ni köper en villa för 1 miljon och lånar 850 000 kr.

Ni och banken vet att det finns 600 000 kr i pantbrev i bostaden.

Banken behöver ansöka ytligare 250 000 kr för att ta ut säkerheten i bostaden.

Banken skickar in ansökan om att ta ut ett nytt pantbrev i fastigheten till lantmäteriet. 

Det kostnaden 1,5% i stämpelskatt för ta ut nytt pantbrev är :
Stämpelskatt 5000kr, Expeditionsavgift 375 = 5375

Lagfart.

Banken hjälper dig att ansöka lagfarten. Dom gör det för att säkeställa att panten och ägaren för lånet får tillgång till fastigheten. Men att ansöka om lagfart kostar pengar. Det kostar 2% av köpeskilling eller taxeringsvärde om det är högre.

Stämpelskatt: 15 000 SEK
Expeditionsavgift: 825 SEK
Summa: 15 825 SEK
 
Sammanfattning

Ansökning om lagfart och utökning av pantbrev kostar dig 21200kr.

Läs mer på lantmäteriets hemsida.

Som köpare har du undersökningsplikt när du köper ett hus enligt jordabalken. Du kan inte få ersättning av säljaren i efterhand för fel som du missat och borde ha upptäckt vid en noggrann undersökning. Du kan anlita en besiktningsman för att hjälpa dig att uppfylla din undersökningsplikt, men det är viktigt att veta att de flesta överlåtelsebesiktningar inte täcker hela undersökningsplikten.

 

Du kan behöva titta närmare på saker som påpekats under besiktningen eller som inte ingick i den besiktning som du beställt. Titta i besiktningsmannens uppdragsavtal för att se vad som ingår i besiktningen. För kompletterande undersökningar kan du behöva anlita till exempel fukt sakkunnig, elinstallatör eller sotare.

Du bör också själv titta igenom huset och testa så att saker och ting fungerar som de ska. Skruva på kranar, spola i toaletten, titta under mattor och bakom tavlor med mera. Du behöver också kolla så att det finns tillstånd för enskilt avlopp och om det finns några planer för till exempel nya vägar eller byggnader i området. Om huset har en egen brunn är det bra att ta ett vattenprov.